next concert: Classic Friday Night // Serenades in het Park // 21 juni 2024
Rossi Ovtcharova

Classic Friday Night

Rossi Ovtcharova & Friends

Het cultureel-sociale uitje van het kwartaal dat je niet wilt missen. Vier laagdrempelige, informele vioolconcerten van hoog niveau, intiem en gezellig in de meest sfeervolle zalen van Amersfoort. Een klein uur vol korte contrastvolle stukken in wisselende stijlen.

Iedere editie spelen we muziekstukken in een bepaald thema en in een andere muzikale samenstelling.
vrijdag 21 juni 2024 // 21:00 - 22:00
Park Elisabeth Groen in Amersfoort

Serenades in het Park

Met dit concert willen we klassieke muziek nog dichter bij iedereen brengen en in de ontspannen setting van park Elisabeth Groen de midzomer muzikaal vieren. Daarvoor hebben we 2 strijkers serenades uit de romantische era uitgezocht die al ruim anderhalve eeuw geliefd zijn over de hele wereld. De spelers zijn stuk voor stuk talentvolle jonge musici die staan aan het eindpunt van hun conservatorium opleiding tot masters, vol enthousiasme en passie voor muziek. 
Kom je meegenieten meld je dan aan via onderstaande button. Het is voor de locatie van belang te weten op de hoogte te zijn van het aantal bezoekers. 
De toegang tot dit concert is gratis, maar een vrijwillige donatie als bedankje voor de inzet van de jonge spelers wordt zeer gewaardeerd.  

Programma:

Edward Elgar - serenade voor strijkers op.20
1. Allegro piacevole
2. Larghetto
3. Allegretto

Antonin Dvořák - strijker serenade
1. Moderato
2. Tempo di Valse
3. Scherzo:Vivace
4. Larghetto
5. Finale: Allegro vivace


Rossi Ovtcharova - viool
Davita Lasseur - viool
Kevin Morales - altviool
Gied van Oorschot - cello
Boris Kwant - contrabas
Aanmelden
vrijdag 5 april 2024 // 20:00 - 21:15
St. Aegtenkapel in Amersfoort

Sonata

drie componisten, drie sonates, drie werelden

Betreed de schitterende innerlijke werelden van drie muzikale architecten van de 20e eeuw.
Debussy, Prokofiev en Say hebben alle drie een heel eigen expressie, taal en visie op de meest gebruikte vorm in de muziek - de Sonata.

Elke Sonata is een klein huis op zich, tegenwoordig zouden we zeggen een ‘tiny house’. Gebouwd en rustend op hetzelfde eeuwige fundament van de Sonatavorm.

En toch verschillen ze enorm van elkaar: van binnen, van buiten, van sfeer en van style. Maar altijd hebben ze dezelfde functie - een wereld scheppen waarin de luisteraar de innerlijke wereld van de componist ontmoet.

Elke Sonata ooit gecomponeerd is een thuis voor de geest van zijn componist en een warm ‘tiny house’ voor de bezoeker.

Wees welkom en betreed deze drie werelden.

Programma:
1917- Debussy
1943 - Prokofiev
1997 - Fazil Say

Uitvoerenden:
Rossi Ovtcharova – viool
Daan Treur – piano
Tickets
vrijdag 2 februari 2024 // 20:00 - 21:15
St. Aegtenkapel in Amersfoort

Boheemse Dromen

Dit programma is mij bijzonder dierbaar want wij gaan de innerlijke wereld van een van mijn meest geliefde componisten, de Tsjech Antonin Dvorak, verkennen en bewonderen aan de hand van aantal van zijn meest prachtige en bekende kamermuziek werken. De sfeer die hij schept is dromerig, vol weemoed en verlangen naar eenwarm en knus thuis, en toch vrij, als een wild dier op trektocht. De wereld die Dvorak met zijn kamermuziek werken creëerde is een wereld waarin ik mij altijd gekoesterd en getroost heb gevoeld. En tegelijkertijd aangemoedigd om mijn dromen te onderzoeken en mijn hart te volgen. Er is een bepaalde puurheid van emotie die uit elke noot stroomt die recht tot mijn hart spreekt. De gelaagde gevoeligheid van de prachtige melodieën neemt de luisteraar mee een andere wereld in.

Programma:

Cypresses B.152
1.Moderato
2.Allegro ma non troppo
5.Andante

Bagatelles op.47
1.Allegretto scherzando
2. Tempo di minuetto
5. Poco Allegro

Piano trio no.4 in e klein ‘Dumky’
Poco adagio

Piano quintet in A groot op.81
1.Allegro ma non tanto
2.Dumka
3.Scherzo - Furiant (Molto vivace poco tranquillo)


pianist: Daan Treur
violisten: Myrthe Helder & Rossi Ovtcharova
alt violist: Emlyn Stam
cellist: Willem Stam
Tickets
vrijdag 17 november 2023 // 20:00 - 21:15
Rochus Kapel in Amersfoort
EXTRA CONCERT 
vrijdag 29 december 2023 // 20:00 - 21:15
Rochus Kapel in Amersfoort

Rossi en Rada Ovtcharova & Marije Helder 

Een programma voor twee violen en een altviool vol pronkstukken en echte klassiekers o.a. de evergreen Passacaglia van Händel, de grand duo voor twee violen van Louis Spohr, maar ook wat minder bekende maar erg mooie werken van Reger en Taneyev. Dit concert vindt plaats in de oude Rochus kapel in Amersfoort, een bijzonder sfeervolle en intieme locatie.
Tickets 17 november 2023 // UITVERKOCHTTickets 29 december 2023
vrijdag 16 juni 2023 // 20:00 - 21:15
De Lieve Vrouw Amersfoort

Daan Treur & Rossi Ovtcharova

De beleving van muziek kan intenser zijn als je deze ook in kleuren ziet. In vaktermen heet dit synesthesie: zintuigelijke waarnemingen die met elkaar zijn verbonden. Dat is het onderwerp van deze bijzondere visuele en muzikale belevenis. Een speciale gave of is iedereen synthetisch?

Muziek intenser als je deze in kleuren ziet?
Is de beleving van muziek intenser als je deze ook in kleuren ziet? Dat is het onderwerp van deze bijzondere visuele en muzikale belevenis. Je ziet wat je hoort. Of is het: je hoort wat je ziet? In vaktermen heet dit synesthesie: zintuigelijke waarnemingen die met elkaar zijn verbonden. Componisten als Messiaen, Sibelius, Liszt, Amy Beach, Ellington hadden deze gave.

Is iedereen synthetisch?
Uit onderzoek bij pasgeborenen blijkt dat we allemaal synthetisch worden geboren, maar al snel deze gave verliezen. Toch zijn er ook volwassenen die hun synthetische gave niet verliezen. Waaronder de eerder genoemde componisten die tijdens dit kleurrijke concert aan bod komen. Wij mogen van hun werk genieten en op die manier zelf meemaken wat het met ons doet als we klanken in kleuren zien of kleuren als klanken ervaren.

Wat is synesthesie
Synesthesie is het verschijnsel dat wanneer een zintuig geprikkeld wordt, bijvoorbeeld men hoort de klank van een woord, men ook gewaarwordingen van een ander zintuig ervaart, men ziet bijvoorbeeld tegelijkertijd de kleur blauw. In dit geval 'hoort men kleuren' en dit noemt men kleurwoordsynesthesie. Ook andere combinaties van zintuiglijke overdracht komen voor. Sommigen ervaren vormen bij het proeven van gerechten, weer anderen horen klanken bij geuren enzovoort. De combinatie kleur-woord lijkt het meest voor te komen en is het meest wetenschappelijk vastgesteld.
Tickets
vrijdag 21 april 2023 // 21:00 - 22:15
Observant Amersfoort

Judith Jamin & Rossi Ovtcharova

Voor de lente editie van de serie Classic Friday Night hebben we een dromerig programma. Vol geliefde werken van Saint-Saëns, Debussy, Satie, Fauré & meer.

Laat je vervoeren door de sferen van de Franse salon van begin 1900. De viool en de harp is niet de meest voor de hand liggende combinatie maar het schept een delicaat en magische klank vergeleken met de meer traditionelere ensembles. Af en toe worden de dromerige sferen opgeschud door een zwierige tango van Piazzolla en een paar stukken met een Oosters tintje.

Speciaal voor deze derde editie van Classic Friday Night schitteren twee muzikale meesters: harpiste Judith Jamin en violiste Rossi Ovtcharova.

Classic Friday Night heeft zoals gebruikelijk een programma (van ruim een uur) vol verscheidenheid aan dynamische, verrassende maar ook vrij bekende stukken die voor verschillende combinaties instrumenten, gecomponeerd zijn tijdens uiteenlopende tijdperken.
Tickets
vrijdag 3 februari 2023 // 20:00 - 21:15
Mannenzaal Amersfoort

Gezusters Ovtcharova & Gebroeders Stam

‘Intimate Pages’ – favourite string quartets

Het strijkkwartet is door de eeuwen heen de ultieme uitdaging voor elk componist geweest en tegelijk het veld van zijn meest intieme en gedurfde creatieve ideeën. Voor dit concert hebben we een selectie van de meest ontroerende delen uit de strijkkwartetten van maar liefst 9 verschillende componisten. Van Schubert tot Gershwin en van Puccini tot Dvorak. Wat deze werken met elkaar verbindt is de zoektocht naar de intiemste en meest diepe persoonlijke uiting van een mens in klanken. Met als resultaat pure schoonheid.

In de winterse maanden, waar we ons schrap zetten om de kou en het schrale weer door te komen is dit
programma net een balsem voor de oren en verbeelding Mijn muzikale gasten zijn dit keer leden van mijn familie – Mijn zus Rada, haar man Emlyn en zijn broer Willem. Zij vormen samen het Ysaye Strijktrio en zijn de oprichters van het New European Ensemble.
Tickets
vrijdag 18 november 2022 // 20:00 - 21:15
Observant Amersfoort

Henriette Feith, Izhar Elias & Gied van Oorschot

Terwijl buiten de wind door de vallende blaadjes suist klinken binnen de heerlijke warme klanken van de vervlogen zomer. Op het programma staan werken van Italiaanse, Spaanse en Griekse componisten, allemaal zonnig en kleurrijk, in deze dagen - een heerlijke nostalgische verzuchting naar de mediterrane zwoele nachten en heerlijke warme dagen.

Speciaal voor deze allereerste editie van Classic Friday Night schitteren straks maar liefst drie muzikale meesters: de bekende Amersfoortse sopraan Henriëtte Feith, een van de meest originele en bekwame gitaristen van Nederland- Izhar Elias en de bijzonder getalenteerde, jonge Amersfoortse cellist -Gied van Oorschot.

Wij hebben zoals altijd een programma (van ruim een uur) vol verscheidenheid aan dynamische, verrassende maar ook vrij bekende stukken die voor verschillende combinaties instrumenten, gecomponeerd zijn tijdens uiteenlopende tijdperken. Het wordt een hartverwarmende, muzikale reis door Zuid-Europa.
Tickets
Copyright 2022 Rossi Ovtcharova - 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram